Boya

Boyalı Sac; galvanizli sacın ve alüminyumun, coil coating tekniği ile kesintisiz üretim hattında boyanması ile elde edilir. Coil coating tekniğinde galvaniz veya alüminyum rulo kesintisiz boyama hattında açılır ve ilk olarak yüzey temizleme işlemi uygulanır. Boyanacak yüzey, yağ ve istenmeyen maddelerden arındırılır. Ardından sac yüzeyine kromatlama işlemi uygulanarak boyamaya uygun yüzey elde edilir.

Öncelikle metalin her iki yüzeyine de epoxy astar uygulanır ve fırınlanır. Metalin yalıtım gören yüzeyine uygulanan epoxy astar tabakası sayesinde, yalıtım tabakasının veya yapıştırıcısının metale tutunması sağlanır ve sandviç panel kompozit bir yapı kazanır. Çıplak gofrajlı alüminyumun yalıtım gören yüzeyinde epoxy astar tabakası olmadığı için yalıtım tabakası metale iyi tutunamaz ve zaman içerisinde ayrılmalar görülebilir. Son kat olarak istenen renkler, RAL kataloğu esas alınarak seçilir. RAL renginde ve cinste boyama yapılır ve tekrar fırınlanır. Rulo boyalı olarak sarılır. Coil Coating (bobin boyama) tekniği ile sac yüzeyinin her noktasında homojen boya kalınlığı elde edilir. Kullanılacağı yerin coğrafi ve çevresel özelliklerine göre epoksi astar üzerine polyester, PVdF, plastisol, foodsafe veya poliüretan boya kullanılır. Teknik özellikleri farklı olan bu boyaların ortak noktası yaş boya olmalarıdır. Boya metalin uzun ömürlü olmasını sağlayan en önemli unsurdur. Coil Coating tekniğiyle boyanmış metaller kolaylıkla işlenebilir. Formlandırma işlemi sırasında boyalı yüzey etkilenmez. Boya türleri için farklı garanti süreleri verilmektedir. Bu süreler çevresel koşullar, coğrafi ve iklim şartları, kullanıma bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Coil coating boyalı sacların dayanım süresi normal şartlar altında; hava kirliliği, asidik ve ağır metallerin olmadığı ve denize yakın olmayan yerlerde polyester boya için 6, PVdf ve Plastisol boyalar için yaklaşık 15-20 yıldır. Devamlı bakım yapılması durumunda beklenen ömür 20 yıl ve üzerindedir.

Ral kataloğundaki renkler metal üzerine uygulandığı zaman ton farklılıkları olabilir. Bu yüzden proje üretimlerinde aynı partide boyanan rulolar kullanılarak üretim yapılmalıdır. Boyalı dış sac yüzlerine koruyucu folyo uygulanır. Film tabakası montaj esnasında vidalamadan önce boya yüzeyinden sıyrılıp çıkartılmalıdır.