Montaj
Montaja başlamadan önce mevcut yapının, yapılan çelik ve mimari projesine uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Aşıklarin çizgisinden sapması, kirli olması, montaj için yeterli yüzey genişliği olmaması gibi durumlarda müteahhit firma bilgilendirilmedir. Ekstra flanş parçaları monte edilmesi gerekebilir.
Montaj esnasında kesin ve zedelenmelere karşı korunmak için eldiven kullanılmalıdır. Panel yüzeylerinin zarar görmemesi için montaj elemanlarının daima lastik tabanlı ayakkabı kullanması gerekmektedir. Çatı montajı esnasında çatı panelinin hadveleri üzerine basılarak çatıda dolaşılması uygundur.
Genellikle 12 mt boya kadar çatı, 8 mt uzunluğa kadar cephe panelleri insan gücüyle monte edilebilir. Daha uzun paneller için mekanik ekipmanlar kullanılmalıdır.
Sandviç paneller uygulanacağı noktaya kaldırılırken vakumlu vantuz veya U şeklinde kanca yardımı ile sıkıştırılarak taşınmalıdır. Kanca ile taşıma yapıldığı takdirde panel uclarında açılan deliğin aksesuar ile kapatılması önemlidir.
Panel uygulama yapılacağı noktaya kaldırılmadan önce projeye istinaden kesim işlemine tabi tutulabilir. Bu işlem ürünün kesitini zayıflatacağından dolayı taşımadan önce kesilen bölge çapraz takviyeler ile güçlendirilmelidir.
Panellerin kesimi için uygun bir testere veya dekopaj testere kullanılmalıdır. Panel yüzeyinin zarar görmemesi için testere yüzeyinin mutlaka soğuk olması gerekmektedir.
Kaynak veya kesim yapılırken boyalı yüzeyler korunmalıdır.Kesme ve delme sırasında ortaya çıkan metal atıkları derhal bir fırça ile süpürülmelidir. Aksi takdirde birkaç ay içinde korozyona sebep edebilirler.
Panellerin üzerinde koruyucu folyoları varsa, Çatı da vidalamadan önce cephe de ise panel montajı yapıldıktan hemen sonra üzerinden çıkarılmalıdır.
Çatı ve cephe panellerinin altında kalması gereken aksesuarlar (alt mahya, saçak altı, vadi dere, dere, damlalık, iç köşe v.b), panelden önce montajı tamamlanır. Bölgedeki hakim rüzgarın yönü belirlenmeli ve çatı paneline göre hakim rüzgar yönünün tersine, cephe panelinin birleşim detayına göre de hakim rüzgar yönünde döşenmeye başlanmalıdır.
Montaj sırasında çelik aşık ile sandviç panelin temas ettiği yüzeylere bitul bant veya uygun bir izolasyon malzemesi uygulanarak ısı köprüleri ve korozyon riski önlenmelidir. Panel montajı tamamlandıktan hemen sonra aksesuarlar ıle kapatılmalıdır.Özellikle taşyünü ve camyünü izolasyonlu panellerin dolgusunun ıslanmaması ve neme karşı korunması gerekmektedir. Aksi takdirde ürün içine suyu çekerek ağırlaşacak ve kurutma işlemi gerçekleştirilemez ise dolgu malzemesinde zaman ile çürüme ve bozulması gerçekleşecektir.
Montaj esnasında tüm birleşim detayları ısı köprüsüne, hava ve su akışına izin vermeyecek şekilde yalıtılmalıdır. Özellikle soğuk oda panel uygulamalarında mastik veya silikon ile birleşim noktalarının yalıtılması gerekmektedir.
Metapanel ürünlerinin montajı esnasında uygulanacak ürüne ve taşıyıcı sisteme uygun bağlantı elemanları kullanılmalıdır. Panel ve taşıyıcı sistemin kalınlığı, rüzgar ve yük durumu hesaba katılarak EPDM contalı matkap uclu çelik veya korozyon direnci, çekme mukavemeti yüksek vida kullanılması gerekmektedir. Vida miktarı ürün tipine, asık aralıklarına ve tasarım detaylarına istinaden değişiklik göstermektedir. Taşyünü izolasyonlu panellerin lifli ve esnek olmasından kaynaklı vida ve panel arasında semer kullanılması gerekmektedir.
Panel montajı esnasında vidalar kesinlikle çakılmamalı (beton vidaları hariç) uygun tork ayarı ile ne çok sıkı ne de gevşek bırakılmamalıdır. Panelin içe bakan metal yüzeyi taşıyıcı sistem ile sıfır birleşmeli fakat dış metal yüzeyin formu fazla sıkıp bozmadan vidalanmalıdır.
Sandviç Panel montajında boyuna bini yapılması durumunda bini mesafesi min.200-250mm olmalıdır. Yan binilerde önce alttaki sonra üstteki panel montajı yapılır. Bini yapılacak yüzeylerin, temizliği ve kuruluğu sağlandıktan sonra, butil bant veya silikon uygulaması ile,yalıtımı sağlanmalıdır. Her ıkı panelin de konstrüksiyona tespiti yapılmalıdır ve bu noktada ters çift asık montajı veya her iki panelin de tespiti yapılabilecek sekılde asık yüzeyinin genişletilmesi gerekmektedir. Birleşim detayı pop perçin veya çektirme vidası ile desteklenmelidir.
Çatı ve cephe kapandıktan sonra saçak, kalkan duvar ve köşe gibi üstte kalan aksesuar montajı tamamlanır. Aksesuarları mın 150mm binili olarak monte edilmeli ve yalıtım uygulaması yapılmalıdır.Rüzgar etkisine açık olan veya taşıyıcı görevi gören aksesuarların 0,70mm altında kullanılmaması ve her asık noktasından sabitlenmesi gerekmektedir. Taşyünü yalıtımlı panellerde sacak veya etek noktasında ızolasyon malzemesı aksesuar ıle kapatılıp ıcıne su alınması engellenmelidir.
Çatı da ısıklık veya havalandırmaların çevresi sac levha veya aksesuar ile kapatılmalıdır. Sandviç Panellerin ömrünü uzatmak için panel ve aksesuar kontrolu en az yılda bir kere yapılmalıdır. Vida kontrolu, panel yüzeylerinin çizik ve yırtık kontrolü, su alan bölgelerin tespiti ve hava şartlarının etkisi ile bozulan aksesuarlar belirlenmeli ve var ise onarımı yapılmalıdır.
Montaj sırasında veya daha sonra boyalı metal yüzeylerde biriken kir, klasik temizlik maddeleri su kullanılarak temizlenebilir. Panel yüzeyleri basınçsız su ile sene de bir kere yıkanmalı, leke veya kirlenme var ise yumuşak sünger ve su bazlı deterjan ile temizlenmelidir.Solvent v.b. kimyasal çözücüler kaplamaya zarar verebileceğinden kullanılmamalıdır. Panel yüzeyinde çizikler var ise boya cinsine göre hava kurutmalı rötuş boyası veya ressam fırçası ile tadilatı yaptırılmalıdır.
Taşıma, İndirme, Saklama ve Montajın burada belirtilen hususların dışında gerçekleştiği takdirde ürününün garanti kapsamı dışında kalmasına sebep olmaktadır.